Ung vuxen berättar

Finland,Kulturskillnader,Livet som vuxen

Be our guest

30 apr , 2017, 11.03 Rebecka

 

Idag är det dags igen för valborg. Studenter dammar hatten och alla svär över vädret och någonstans i stan gör det fattigaste sig redo för att samla pantburkar i sina k-kauppa plastpåsar. Det är dags för en social fest och naturligtvis då kommer alkoholen fram.

Ingen kan tveka att i Finland råder en stark alkoholkultur. Våra sociala möten innehåller oftast alkohol och det krävs för att skapa mod för sociala interaktioner. Ibland tror jag att vi finns i en kultur av social inkompetens, men det är inte inkompetens det är bara en annorlunda social interaktion. Vi är lite blygare, lite mer rakt på sak och vi respekterar folks personliga utrymme. Det är en sorts tecken på respekt att bara ”lämna någon ifred”, när det i flera andra ställen skulle tolkas som otrevligt att låta någon vara ensam.

Som raka motsatsen till Finlands sociala dans var Australiens swing. Efter några månader där uppskattade jag Australiens väldigt obesvärade sociala umgänge. Nämligen australiensare kan bara träffas kort för en kaffe eller promenad eller bara komma förbi huset och se på tv för en timme. Sociala möten är inte så planerade och kan ändras om det inte finns något fast planerat. Ingen brydde sig om det fanns damm på möblerna eller disk eller kläder omkring huset, det var bara trevligt att träffas. Jag hade aldrig upplevt sån bekväm, naturlig social interaktion innan med så många människor.

Jag vill då uppmana mig själv och alla andra att ta det lite lugnt varje dag. Att inte skapa förväntningar på sociala interaktioner, att inte städa så mycket när gäster kommer och att bara njuta av varandras sällskap. Att vara i stunden men människor som en träffar är viktigt. En australiensk pys som jag träffade sade till mig efter ett par öl: The point of us living is to connect with others. Som landet som födde frasen: Nokia connecting people, borde vi kunna faktiskt göra det.

Så festa idag som en Nokia 3310.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *