Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Finland

”Nu börjar livet”

4 jun , 2017, 13.13 Rebecka

 

Igår slutade flera tusentals ungdomars skolgång och det firade flera med tårtor, vin och vita hattar. Själv fick jag fira min kusin som blev klar med yrkesskolan. Men efter gårdagens firande fick jag idag bevittna bakfyllan när jag satt med henne och hjälpte henne att fylla i blanketterna till Arbetskraftsbyrån eller TE som det heter.

Det slog mig då hur saker ändrats och hur annorlunda situationer personer befinner sig i. Själv hade jag sommarjobb efter studenten och tänkte inte ens att det fanns en värld där jag skulle hamna utan studieplats eller jobb efter sommaren. Jag utstrålade väl en ungdomlig självsäkerhet i form av naivitet samtidigt som jag på arbetsplatserna var osäker av precis allt. Osäkerheten försvann så småningom när självkänslan växte när lärdomen om att allt inte alltid går som i Strömsö började sjunka in och att största delen av problemen går att lösa.

Som alla generationer står det nya studenterna framför nya utmaningar och annorlunda situationer från den generationen som gått innan. Men trots olika situationerna krävs det samma saker från ungdomarna som alltid förr. Det måste utvecklas, lära sig och skaffa ny kunskap och det är inte alltid en lätt väg. Men det borde inte bara vara det nya ungdomarna som borde lära sig nytt utan vi alla borde sträva för att utmana oss själva och konstant utvecklas.

Skolan må ta slut men lärdomarna gör det nog aldrig.

En stor lärdom jag hoppas det ”vuxna” har med sig är att det inte drar ner det unga. Slå inte ner folks förväntningar, hopp och drömmar med bittra kommentar som: ”Med ingen erfarenhet är det ju svårt att få jobb och det är ju en skit arbetsmarknad” eller ” Det är svårt att komma in till skolorna, har du tänkt på det? ”

Alla vet att det inte är att bara gå ut genom dörren och hur som helst landa ett jobb. Det finns en orsak varför alla examineras på våren och det är för att det finns nytt liv i naturen och även så hopp i festerna och i hjärtan på ungdomarna. Det finns inget behov av att krossa hopp eller drömmar i ungdomar eller för nån annan för den delen heller.

Bitterhet och frustration är lätta att känna men glädje och hoppfullhet är svårare.

Var inte då en sur gräddtårta efter att ha stått i solen en hel dag utan en fräsch citrontårta som just sätts på kaffebordet till alla gästers njutning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *