Ung vuxen berättar

Feminism

” Vem som helst så länge det inte är en kvinna ”

13 mar , 2017, 02.35 Rebecka

 

Det flesta som jobbat inom kundservice kan spy ur sig flera berättelser om människor som sagt eller gjort helt idiotiska saker. Från det absurda till det hatiska, människor inom kundservice får höra precis allt. Vi har under senaste dagarna diskuterat vid våra biljettkassor om människor som kommer fram och yttrar dom episka orden: Vem som helst men inte en kvinna.

Vi säljer nämligen biljetter till olika shower, där ibland finns flera stand up komiker. Stand up branschen är väldigt mansdominerad och vissa påstår ju fortfarande att kvinnor inte är roliga. Inom de shower vi säljer till finns det fyra komiker som är kvinnor och tolv män. Och av det fyra kvinnor har en av dem shower varje dag hela festivalen ut i jämförelse med fem män som står på scen varje dag i över en månad.

Det är ju en väldigt skev fördelning och samma fanns också i Edinburgh under Fringe festivalen. Men en skev fördelning ändras inte under en natt och kanske det viktiga med en förändring inte är antalet kvinnor som syns utan det som bestämmer sig att se på dom som står på scen.

Nämligen allmänheten kan spy ur sig det mest idiotiska kommentarer. En daglig kommentar är: Vi vill se en komiker, vem som helst men inte en kvinna. En annan är när någon diskuterar en komiker och bara gör antagandet att personen är en man. Precis som varje gång en kund ber om att tala med vår chef är det alltid meningen: I want to speak with him.  Och varje gång är det lika härligt att svara: She will be here soon.

Attityder och fördomar förändras inte under en natt och kanske kvinnliga komikers roll i världen inte är den mest akuta kvinnoproblemet vi har. Men det är en del av en helhet där fördomar fortfarande styr våra möjligheter i världen. För kunderna antar då att vilken man som helst är bättre än kvinnan, bara för att hon är en kvinna. Det ena könet är bättre än det andra. Ett praktiskt exempel av ren och rama sexism.

 

En kommentar

  1. Petra Nordqvist skriver:

    Viktiga frågor att ta upp, jag har också råkat ut för liknande när jag arbetat i kundtjänst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *