Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Kulturskillnader,Nationalism

” Dom kommer hit med sina danser ”

4 mar , 2017, 02.18 Rebecka

 

Igår kväll satt jag på spårvagnen och var på väg hem. Mina fötter var svullna efter en dag på jobbet i +40 graders värme och min hud stank av australiensiska versionen av OFF som heter Bushman. I den kombinerade stanken av bushman, svett och steril spårvagn stinker en medelålders man av sprit. Han är klädd i fina kläder och fast klockan enbart slagit midnatt, är han så berusad att han knappt kan stå. I hans tillstånd bestämde han sig för att berätta åt alla i spårvagnen vad som är felet med Australien. Det vill säga INVANDRARNA.

Australien har en väldigt strikt invandringspolitik men vad som gäller européer och speciellt det från Stor-Britannien, USA och Irland, är det lätt att få ett jobbvisum till ett år och även i flesta fall att få det till en längre tid. Australiens levnadsstandard är väldigt hög och lönen är ännu högre, minsta lönen en kan få är runt 15€ i timmen och det anses ”inte så bra, men helt okej”. Hyran är på samma nivå som i Stor-Britannien och maten är faktiskt lite billigare. Det är helt enkelt ganska jävla NICE att vara i Australien, ur ett rent ekonomiskt perspektiv.

Men enligt gubben i spårvagnen är det invandrarna som nu förstört allt. Det tar jobb från hederliga australiensare.  Européer kommer och speciellt irländare som även tagit med sig sina irländska danser och det bara snor alla jobb. Fyllo gubben som jobbat för militären i 25år kan inte få något jobb alls. Utlänningarna är helt enkelt billigare än det ärliga australiensare och jobbar för ingenting och det är det som förstör landet.

Själv satt jag och småfnissade i hörnet för det vara senast i går en australiensk medelålders dam stod och gnällde åt mig om att alla i festivalområdet hade en brytning eller dialekt och att ingen var australiensare. Hon kom också fram till slutsatsen att vi snott jobben från hederliga koalan som bara väntar på att få jobb. Otroligt orättvist. Jag förklarade artigt åt henne att hon hade väldigt fel.

Det var några i spårvagnen som sade åt mannen att hålla klaffen och att han var ett rasistiskt rövhål. Andra nära mig mumlade om att orsaken till att invandrarna får jobben är för att australiensarna är lata och vill inte ha dom för det tycker det ”förtjänar” mer. Själv bidrog jag till diskussionen med en väldigt tyst fråga för att inte avslöja min härkomst: Vad har gubben mot irländsk dans? Det är ju trevligt.

Fyllot vinglade iväg från vagnen och jag satt fortfarande och skrattade. När jag bodde i Skottland fick jag höra några bittra kommentarer om mitt tillvaro och varför jag kommit dit för jobb, men det är nog första gången som jag fått höra kommentarer som gubben spottade ur sig. Jag känner ju igen argumenten, jag har hört dom ur Trumps käft och i min barndom ur mina släktingars. Men skillnaden är väl att det är mer sällsynt att höra det i Finland idag. Att skylla allt på invandrarna känns lite passé. Det kan också vara att min umgängeskrets ändrat på sig. Eller som jag reflekterade igår, kan det vara för att vi har det ekonomiskt lite hårdare än i Australien så måste vi sluta grubbla över ursäkter och lögner till våra öden och bara: Get on with it.

Vem vet, oavsett var gubben en dumskalle och att skylla alla problem på en minimal grupp av människor är fullständigt jävla idiotiskt.

Jag skall väl igen gå till jobbet idag som jag bara tog ur tassarna av en stackars känguru. Kanske nån dag kan pungdjuret få rättvisa.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *