Ung vuxen berättar

Feminism,Finland

Finns det inga män som bloggar?

26 okt , 2015, 11.39 Rebecka

 

Finlandssvenska bloggalan släppte sina finalister och genast kom det kommentarer kring hur alla nominerade är kvinnor. Finns det då män som bloggar? Och om det inte finns varför?

Personligen är jag ju en nykomling i “bloggvärlden” och det är ett väldigt tydligt faktum att det är mest kvinnor som bloggar i Finland och säkert också i Sverige. Varför har då så många kvinnor börjat blogga inte lika många män?

Jag vill starkt påstå att det handlar om tillgänglighet. Att skriva bloggar och starta en blogg är lätt och du behöver inte känna någon eller vara kompis med någon för att göra det. Sen har det, precis som allt annat, blivit en snöbollseffekt. En mamma har börjat blogga och då har en annan också gjort det och sen ser kvinnorna någon som liknar dom själva och finns i liknande situationer och då kommer en tanke: “ Hej jag kan också göra det där ”

Bollen har då rullat och vi har landat i att minst 95% av alla bloggar skrivs av kvinnor ( Min egna höftade statistik som inte baserar sig på något annat än mina egna upplevelser och snabb googling )

Det är ingen tvekan om att detta är problematiskt, men hur ser det då ut med de höftade 5% som faktiskt bloggar? Och hur ser det ut hos tidningar och deras skribenter? Nedan kommer jag med resultat av en kort googlings äventyr om hur det ser ut hos tidningar och bland deras kolumnister. Jag har helt enkelt googlat, räknat könen helt fruktansvärt problematiskt genom att bara basera personens kön på personens namn och bild. Till mitt försvar om det tydliga saknande av det tredje könet antas det faktiskt i hela diskussionen kring männens abstinens i bloggvärlden att det finns två binära kön så skall köra in i samma fil, trots att jag inte riktigt vill det.  

Vår egna Hufvudstadsbladet verkar ha en ganska jämn fördelning i sina bloggar, problemet jag fann i att räkna könen var att flera bloggar skrivs av flera personer. Jag ville se hur de största tidningarna har det könsmässigt men just i HBL:s fall samt Aamulehti, Kaleva, Lapin Kansa och andra var det liknande problem med att det var en blandning av skribenter eller bloggar ämnesvis vilket inte var lika lätta att bara räkna ut som tidningarna nedan.

För Image tidningen bloggar 22 män och 11 kvinnor. Iltalehti har 53 bloggande män och 43 bloggande kvinnor. Till Iltalehtis bloggarmé hör ju politiker som Timo Soini och Nazima Razmyar samt flera andra och jag antar att dessa politiker tar betalt för att skriva till tidningen. Tidningen Keskisuomalainen har 4 män som bloggar och 2 kvinnor och där bland finns till exempel journalisten Marko Ahonen. Kauppalehti har 158 manliga bloggare och 44 kvinnliga bloggare. I kauppalehti har det radat upp alla deras samarbetspartners bloggar samt andra mediekanaler som det samarbetar med, men generellt kan allt ses som tillhöra samma ämnesområde Kauppalehti befinner sig i det vill säga företag, ekonomi, teknologi och entreprenörskap med mera. På Östnyland bloggar 7 kvinnor och 4 män samt en högstadieklass. För Etelä-Saimaa bloggar 3 män som även verkar vara delvis med i Kouvolan Sanomat där även 1 kvinna bloggar och Kymen Sanomat där även 2 nya män också bloggar. Allt som allt med alla tre tidningar blir det då 5 män som bloggar och 1 kvinna. 

Om vi fortsätter till kolumner så har Turun sanomat 6 män som skriver och 2 kvinnor. Jag antar att dessa också får betalt för sitt skrivande. Helsingin sanomat har 4 män och 4 kvinnor, bra jobbat.

Det är medvetet val från min sida att ha googlat på tidningar där bloggandet eller skrivandet högst sannolikt ger betalt och sedan googlat och sett på könsfördelningen där. I forum som ratata.fi samt city.fi är bloggandet gratis och utförs i mångt och mycket gratis, vad jag vet i alla fall. Så om vi nu ser på min dåliga forsknings höftning så skulle de verka som om vi skulle luta oss mot att det finns mer män som bloggar än kvinnor i plattformar där det högst sannolikt ges betalt.

Jag vill avsluta detta spontana blogginlägg med att bara återigen påpeka hur dåligt utfört min undersökning är och hur vem som helst kan göra samma sak. Jag vill också påpeka att jag är av åsikten att det alltid är ett problem när perspektiv visas från ett håll och hur jag också önskar och vill att fler män skulle blogga för vi vill inte att något skall stämplas som något bara ett kön ”får” göra. Vi har redan för många av dom sakerna som klassas som något en eller annan bara ”skall” göra och vi behöver fan inte flera.

Samtidigt så är bloggar väldigt viktigt just på grund av att flera kvinnor skriver bloggar. Genom historien har många folkgrupper förtryckts och en av dom är kvinnorna och att vi nu har ett sätt och plattform att uttrycka oss på så att det även finns en chans för det att synas och spridas är fantastiskt.

 

 

14 kommentarer

 1. Anders skriver:

  På finska visserligen men ändå:
  http://tyyliniekka.fi/blogi/parhaat-suomalaiset-miesten-tyyliblogit/
  I tidningshandeln finns också nu en papperstidning ”Miesten Blogit” (ja, det är lite av uppochnedvända världen 🙂

  • Rebecka skriver:

   Va spännande! Kan förvisso vara så att jag inte har sett manliga bloggare för att jag inte tillhör publiken det försöker nå. Tusen tack för tipset skall gå och fördjupa in mig i manliga bloggarnas värld!

 2. ER skriver:

  Hej Rebecka! Varför tror du att politiker tar betalt för att blogga? Personligen så tror jag att bara berömda kolumnister tar betalt. Betalar HBL kolumnister eller bloggare?

  • Rebecka skriver:

   Hejsan, jag personligen får inte betalt av HBL av mitt bloggande, det är det jag kan svara på med 100% säkerhet 😀 Gällande politiker gör jag antagandet att deras dagar är helt enkelt extremt fullspäckade och de vore orimligt för dem att göra något utan att få en liten ersättning. Speciellt när det rör politiker hos Iltalehti som är just stora namn i politiken så behöver det inte, i min rimliga värld, mer exponering då deras namn är redan känt men att Iltalehti får mer läsare genom att ha till exempel Timo Soinis blogginlägg och därför betalar det. Som sagt vagt spekulerat och jag tog inte tiden att ringa Iltalehti men det var så jag resonerade.

 3. Så 95% av alla bloggar skrivs av kvinnor, men snabbt läst i olika tidningar är det nästan lika många män och kvinnor som bloggar. Och jag antar att de får betalt för det.
  Så är det, igen :-), så att flera män får betalt för att blogga än kvinnor.

  Vi har haft en blog nu ca. 12 år och även om jag skriver mest är min man också med: han tar bilder, kanske mera än hälften av dem, och ser till att det hela funkar tekniskt.

 4. Lina von fiskmås skriver:

  Jag tänker att just ”blogg” som fenomen har blivit väldigt feminint kodade. Många kända svenska bloggare är just kvinnor och behandlar feminint kodade saker i sina bloggar. Dessa teman kan vara livsstil, heminredning, matlagning, smink, mode, feminism osv. De personer som gjort karriär som bloggare är nog för det mesta kvinnor (bara antaganden från min sida) på grund av den här kodningen.
  Samtidigt som många dagstiningar och annat har bloggar som tar upp politska teman, där majoriteten av bloggarna är män, därför att politik är maskulint kodat. Bloggvärlden är extremt könskodad och binär.

 5. Tommix skriver:

  Jag har bloggat sedan 2009 och vunnit priser på bloggalan och jag är man. Jag driver två bloggar, Tommix.nu och alternativ-musikbloggen ratatatatatatatata.ratata.fi dessutom mikrobloggar jag på twitter (även där prisbelönt) och Instagram.

  Men det du säger är korrekt, en majoritet av de som bloggar är kvinnor.
  Med det sagt så finns det killar som bloggar också men jag uppfattar att det är vattentäta skott mellan kvinnor och mäns bloggar.

  Jag råkade bara halka in på denna blogg för att @hblwebb tweetade länken till detta innehåll annars skulle jag inte ens ha hört talas om dig.
  Med (väldigt) stor sannolikhet har du inte hört talas om min blogg heller trots att den prisbelönats.
  Killar bloggar nog men dom gör det i andra forum och med andra teman som inte tilltalar tjejer. Hur ofta frekventerar du en Minecraft-, DOTA2- eller en CS:GO-blogg?

  Jag läser väldigt sällan tjejers bloggar för att jag helt enkelt inte har samma intressen som ni. Gardiner och inredning är irrelevant för mig, andras barn betyder ingenting för mig, jag är inte speciellt intresserad av cupcakes eller kajal-pennor och med det så börjar ämnena ta slut bland dom populära tjej-bloggarna.

  Ett till exempel är Vasabladets utomordentliga och snygga livstilssatsning sevendays.fi. Dom som bloggar för sevendays räknade jag till 41 tjejer och sex killar (plus ett amerikanskt fotbollslag).
  Inte en satsning som producerar jämställt material precis.

  TL;DR
  Du har rätt, men problemet är mera att det är vattentäta skott mellan dom ’manliga’ och ’kvinnliga’ blog-forumen på nätet.

  • Rebecka skriver:

   Jag tror att jag följer dig på Twitter ( kollade just, JA det gör jag ). Jag besöker faktiskt aldrig minecraft bloggar eller dota bloggar för att jag spelar inte så ofta data spel. Detta betyder dock inte att jag inte har spelat eller att jag inte har ett intresse för spel, för det har jag, men är mer ett resultat av en dålig dator, internetkoppling och ren rama tidsbrist och prioritering av annat. Men skall när jag har internetkoppling i vår lägenhet simma runt i dessa bloggsfärer du nämnt för finner det som sagt intressant.

   Tack för tipset till detta sevendays.fi för hade nog inte annars hittat dit. Skall ta en titt också när mitt internetliv inte är beroende av skyltar med texten ”free wifi”.

   Men det är intressant hur folk hittar bloggar i ett hav av bloggar, texter, artiklar samt annat. Sant som sagt är det ju även här ens egna personliga intressen som styr det som du väljer att läsa.

 6. Johanni skriver:

  Också jag bloggar, på larjanko.sve.fi… 🙂

 7. Dojle74 skriver:

  Jag är en man på 40 med fru och tre barn som bloggade under förra årtiondet, mest vardagsbetraktelser och lite lätt samhällsdebatt. Sen kom familjelivet och man fick lite andra prioriteringar. Jag har väl lite halvhjärtat försökt komma in i blogglivet igen nu när barnen är lite mer självgående och de skulle även kunna vara inspiration till nya blogginlägg. Men man blir ju lite avskräckt när man ser vad 95 % av bloggarna handlar om på Finlandssvenska bloggares Facebook-sida. Mode och inredning skrivet av tjejer i 20-års åldern. Jag känner mig som en isbjörn i Amazonas. Det finns inget i deras bloggar jag skulle vara det minsta intresserad av att läsa och mina vardagsbetraktelser och politiska funderingar är nog inte så häftiga att läsa =).

 8. Ville skriver:

  Det är inte manligt-coolt att blogga, men räknas män som skriver opinioner och ledare-artiklar? Jag gillar att läsa dessa och män skriver ju dem.

  • Rebecka skriver:

   Det är inte samma sak som att blogga och räknas då inte riktigt. Ledar artiklar är ju ofta arvoderade och något folk ofta får betalt för. Opinioner brukar vara en annan sak. Men det är liksom ett helt annat område från bloggar.

 9. Grigoriy skriver:

  Det här värmer, jag är nybliven bloggare och jag är man! Ursäkta för sen kommentar men det var ett måste 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *