Ung vuxen berättar

Kulturskillnader,Skottland

Att gå med skor inomhus

21 mar , 2016, 19.52 Rebecka

 

En klassiker när det gäller kulturskillnader är sko användning inomhus. När jag var 16 år jobbade jag som Au Pair en sommar hos en familj utanför Cambridge och det var första gången jag såg en vuxen människa gå inne med skor. Förstås kommer jag ihåg hur min farsa brukade snabbt springa in i vårt barndomshem med skorna på för han hade glömt tobaksasken på bordet, men det hände alltid snabbt och smygandes som om han gjorde något fel, som om golvet var gjord av eld. Hur mycket en stor finsk karl kan ”smyga” är en annan fråga.

Första gången en kompis kom på besök till vårt nya hem här i Edinburgh tassade han in med sina skor som om inget var konstigt. Mina ögon blev stora som tallrikar och jag stirrade på honom förtvivlat som om världen hade gått under. Jag förklarade snabbt att vi går aldrig med skorna inomhus och han bad om ursäkt och tog av sig dom. Efter det undrade han om det var ohygieniskt att gå med skor inne. Mina ögon föll nästan ut ur min skalle.

Jag tror att det finns mer i allt detta än praktiska delen av att golvet blir smutsigt. Jag tycker att det är på något sätt respektlöst att gå med smutsiga skor in i någons hem. Är det bara jag som känner så? Förstås vet jag att människor här inte menar det som en förolämpning men jag kan inte skaka av känslan jag får.

Finns det någon som har liknande tankar? Eller någon rolig berättelse om hur folk gått inne med skor?

 

2 kommentarer

  1. Rebecka skriver:

    Haha, alltså jag känner precis likadant! Jag har också varit au-pair (i Vermont, USA) men min värdfamilj hade en ”no shoe-house” eftersom den ena föräldern var från Singapore, där det också anses ofint att gå in i nåns hus med skor på. Så alltid när det var dags för barnkalas hängde de upp en skylt på ytterdörren för att påminna gästerna om att ta av sig skorna. Detta gjorde att jag glömde bort sko-grejen när jag hälsade på mina au-pair kompisar och de undrade varför jag tog av mig skorna, haha. De hade skor på sig i soffan och sängen!? Wtf? Jag tycker det är så ohygieniskt och jag fattar inte hur de gör på vintern? Har de inneskor eller vadå? Haha, så konstigt.

  2. Camilla skriver:

    Har upplevt samma sak; gjorde en utbytespraktik på Irland och där var det samma sak folk gick in med skorna på och jag kunde inte för mitt liv begripa logiken, eftersom de flesta hem hade heltäckningsmatta –> fastnar inte alls smuts? Sen så tänkte jag mycket på hur varmt det måste bli om fötterna att hela dagarna ha skor på.

    Jag jobbade på sjukhuset var vi skötte om myki amputationer etc, och jag tänkte hela tiden: hur kan det vara så här många som blir utan ben? Och det började ofta med små sår på fötterna som då utvecklats och blivit värre. Min egen teori är ju att hos en stor del av dem så är skorna boven.
    🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *