Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Skottland

Riktig jäkla dålig stil

17 mar , 2016, 19.45 Rebecka

 

Som nämnts innan jobbade jag under jultiden på en julmarknad. Tillsammans med hundratals anställda sålde jag biljetter till olika berg-och-dalbana maskiner och teaterpjäser för ganska saftiga priser. När jag började jobba gjorde jag misstaget att inte riktiga läsa om vilka rättigheter som gällde för en anställd här i jämförelse med nordiska länderna.

Jag jobbade på då och var glad över pengarna som kom in. Efter sista lönesedeln tänkte jag inte ens på semesterersättningen jag gjorde bara ett antagande, vilket var att det inte säkert fanns sånt på grund av branschen med festivaler och events och för att jag vår så kort tid anställd.

Idag när jag tänker på grunderna till mitt antagande känns det ju lite dumt. Till min förvåning står det då i lagen att alla anställda här skall få semesterersättning. När det kom fram att ingen av de som hade jobbat på marknaden som jag kände hade fått ersättning skickade jag ett mail till löneadministrationerna som bortförklarade allt till att de inte fått tillstånd att utföra betalningen än på grund av cheferna. Flera andra av mina förra arbetskollegor skickade också mail. Vissa hade redan flyttat till andra länder och andra kunde knappt engelska. Men oavsett språkkunskaperna kontaktades företaget av många från olika håll och samma fråga ställdes.

Nu sitter vi här och enligt lag måste semesterersättningen betalas ut innan april månaden börjar. Flera av de som jag jobbade med jobbade för samma företag på sommaren och det hade aldrig fått semesterersättning därifrån heller. Andra hade fått det, men bara efter att de gnällt om det.

Det här företaget sparar närmare en miljon pund bara på att inte betala ut semesterersättning. Många av de som jobbar för dom är utlänningar som jobbar en stund och reser vidare. Många är väldigt unga och har ingen aning om sina rättigheter. Många lever också på väldigt lite och behöver verkligen varje slant som de förtjänat.

Jag är frustrerad. Det som alltid förvånar mig är folks reaktioner till dylika orättvisor. ” Men jag vill inte gnälla för vill ha ett jobb där på sommaren ” , var något jag hört ett antal gånger. För det första ingen kommer ihåg dig när du jobbar på en multimiljon företag, speciellt om du jobbar i lägsta siktet. För det andra finns det massor med jobb under sommaren, nästan en halv miljon människor flyttar till staden och detta är största turiststaden efter London, det finns nog jobb.

Kampen fortsätter, nu har folk mailat mer, ringt mer och troligen kommer det att nämnas i tidningarna.

Vi får hoppas att vi får det som de är skyldiga oss, för det här är så otroligt fräckt. En familj kunde lätt ha slösat en liknande summa som min semesterersättning på marknaden i bara några timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *