Ung vuxen berättar

Feminism

Tips för en kvinna som reser ensam

8 maj , 2017, 21.25 Rebecka

 

Som kvinna finns det stunder då det är nervöst att gå ute på allmän plats. Till exempel på kvällar när en går ensam hem, i mörka parker och kanske i nattklubbar där spriten rinner som ett vattenfall in i folks öppna käftar. Som alla andra lärde jag mig också snabbt att undvika vissa situationer där risken för att något kanske kunde hända var högre. Ironiskt nog är det enligt statistiken oftast våra närmaste som uttrycker våld än främlingar på gatan.

Jag hade då koll på spelet men jag blev först väldigt rädd när jag var 19 år gammal och en polisman på London Heathrow flygfält sade åt mig att inte vista natten på flygfältet då det inte var säkert. Mitt flyg hem åkte vid 5 på morgonen och min plan var att spara på kostnader genom att bara vara vaken på flygfältet. Min bekvämlighetsvana röv skulle aldrig göra det idag, men då var det en rimlig idé.  Jag kommer ihåg hur jag skakade av rädsla för han skrämde skiten ur mig med olika skräckberättelser som jag senare lärde mig var väldigt ovanliga.

När jag reste i Australien träffade jag massor av andra kvinnor som reste ensamma omkring kontinenten. Men trots det fanns det i en hel del av hostellen affischer där det stod tips till kvinnor som reste utan sällskap. Listor med hjälpsamma meningar som: ”Don’t walk alone during the night”  bekräftar en osäkerhet som det flesta kvinnor känner igen. Affischerna sattes säkert upp med all välmening men det matar ju in mer energi till rädsla och osäkerhet vi redan känner.

Jag vill då ge min lilla del i att kanske motarbeta rädsla och kanske ge lite lugnande tankar kring att det inte är 100% att du dör när du går omkring ensam på natten. För att bidra min lilla del har jag skrivit en liten lista, märk väl den är högst personlig men kanske den ger någon lugnande tips när det själv är påväg att resa någonstans ensamma. Må det sen vara till ett berg i Asien eller bara en tur till grannbyn , kanske någon hittar något som kan hjälpa dom. Dessutom kan alla utnyttja tipsen, inte bara kvinnor.

  1. Skaffa ett ”resting bitch face” för tillfällen då du inte vill socialisera dig i allmänna rum på hostel. Om du är finsk är det troligen största delen av tiden. Se helt enkelt jätte elak ut och otroligt nog lämnar alla dig ifred.
  2. Om du liftar håll inte tummen upp till alla bilar. Bara det som är fina och ser ut som hyresbilar, för då är det hög chans att det är turister bakom ratten som troligen skall till samma destination som du.
  3. Gå inte ute när det är natt om du inte måste. Inte bara för att det är marginellt osäkrare men också för att det oftast finns massa insekter och mygg omkring.
  4. Om du går ute på natten, skaffa OFF. Eller vad än som är lokala motsvarigheten till skydd mot insekter för det finns inte nog med ord till att beskriva hur otäckt det är när det bits.
  5. Sup aldrig dig lika full som i Finland. Inte för att det är osäkert men för att det finns ingen i världen som dricker så mycket och det är socialt ganska opassande ( må vara en överdrift ).
  6. Börja aldrig en diskussion med en främling med att visa en bild på din katt klädd i en sombrero hatt. Du kommer aldrig få vänner på det sättet. Min ensamhet står som bevis.
  7. Skaffa aldrig en hatt åt din katt. Det kommer att vara en av dom roligaste sakerna i ditt liv, men ingen annan kommer att tycka det.
  8. Det finns en hel del mer trevliga, härliga, snälla, välvilliga och ljuvliga människor än det finns onda och hemska talande rövhål.
  9. Det är helt acceptabelt att vara ensam och det är inte alls konstigt.

Mina tips kanske är inte det mest hjälpsamma men det är visdomarna jag samlat på mig. Speciellt punkten om att människor faktiskt i stort är ganska så snälla. Själv har jag gått omkring med bilden att många fler är elaka och vill dig illa men det känns mer som att vi alla går omkring med en rädsla att våra medmänniskor är hemska, när det i flesta fall är raka motsatsen.

Hoppas mina tips hjälper någon. Nu måste jag sluta skriva för jag måste hitta en ny hatt åt min katt för någon har slarvat bort sombreron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *