Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Livet som vuxen

Att göra saker rätt

16 Nov , 2016, 11.05 Rebecka

 

Det finns säkert en hel del personer som gått omkring och tänkt på hur alla andra verkar lyckas göra saker på ”rätt” sätt och hur du inte gör det. Människorna som valt ”rätt” har då gått till rätt skolor, läst rätt saker, fått jobb på fina platser och klätt sig alltid i märkes kläder. Dessa människor verkar så felfria att det säkert aldrig ens fisit av misstag på en yoga timme samtidigt som du gjort det flera gånger.

Det finns en viss uppfattning om hur saker skall göras och vad som anses normalt och rätt. Det kallas samhällets normer som då kan även variera från kultur till kultur. Det finns definitioner av vad som samhället ser som framgångsrikt och nåt som dess medborgare bör strävas för. Du och jag och resten har då fått höra av alla håll och kanter från lärare, föräldrar och media vad som du skulle borda bli och när vi då inte lyckas bli det känns det som ett misslyckande.

Men hör och häpna, är det allt bara en lögn. Framgång definieras inte av en kostym eller pengarna på kontot. Det säger ingenting om personens lycka, intelligens eller välvilja. Kostymen berättar ingenting om personens verkliga kunskaper, det säger bara att någon gett pengar åt dom för att köpa kostymen. Om pengarna då kommit in på grund av hårt arbete eller bara en hög lön eller mammas veckopeng, vet vi aldrig, men vi antar att det är framgång för det är så framgång målas upp till oss.

Personligen lyckades jag aldrig ens vara med i hela tävlingen. Jag var nämligen ful och tjock som unge och då vet ju alla att det är kört. Jag sprang aldrig i stafettkarnevalen, inte ens som en maskot och jag hade alltid en 5 i matematik. Och just för att jag aldrig ens var med så har jag inte känt pressen som vissa andra i min nära omgivning verkat göra. Jag blir genuint glad när någon har lyckats med vad som helst, oavsett om det är att starta ett eget företag i Hugo Boss kostym eller att personen blivit gravid eller skaffat en hund eller bara ÄR lycklig. För livet är ingen tävling och i slutet av dagen de personer som vinner är det som är lyckliga. Och en del av lyckan är att bara älska sig själv och den potential du har.

Dagens motivations text har inspirerats av en kylskåpsmagnet som jag av misstag fick med mig med en kliché text om att lycka finns i att ta en kopp te på en mysig höstkväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *