Ung vuxen berättar

EU invandring,Finland,Politik

En tung stämning

29 jun , 2016, 12.45 Rebecka

 

Luften har senaste dagarna varit varm och svettig. Kläderna klistrar sig på kroppen och huvudvärken är konstant. Vädret speglar lite allmänna stämningen som finns i Stor-Britannien i och med valresultatet att lämna EU. Hatbrott och trakasserier mot invandrare har växt.

I min förra text uttryckte jag en sorts skeptisk attityd mot hur EU-invandrare har uttryck sig kring hela valet. Hur valet har handlat om hur synd det är om EU-invandrare samt hur det handlar om att britterna inte vill ha ”oss” här. Min skeptiska attityd finns fortfarande kvar då jag fortfarande står för att xenofobi som vita väst européer kan uppleva inte kan likställas med rasism eller hat som personer med en annan hudfärg får stå ut med. Dock finns det en stor skillnad när det gäller öst-européer.

Britterna har länge haft en negativ attityd för polska invandrare i landet. Det finns ett tydligt hat mot dom som inte går att neka som kommer från tiden då polska medborgare kom till Stor- Britannien i sökandet av bättre jobb i och med konsekvenserna Öst blocket hade på deras hemland. Hatet mot öst européer sitter också kvar från kalla kriget med starka amerikanska influenser i Stor-Britannien.

Öst-européer är inte dom ända som har fått ta del av det nya uttrycket av hat, för det finns också rapporter om finländare som fått uppleva xenofobi för första gången. Att vara finländsk är lite speciellt då det är få som hör varifrån du kommer, men flesta av oss har en stark brytning och det är väldigt uppenbart att vi är utlänningar men det går inte riktigt att placera oss om vi är från väst eller öst. Det är ännu svårare om du är finlandssvensk för i och med att vi har svenska som bakgrund är det lite lättare att ta till sig engelska språket och brytningen är inte så stark.

Jag har väldigt få upplevelser där folk har varit hatiska mot mig på grund av min bakgrund. Det få gångerna det hänt har varit på jobbet då det ges spydiga kommentarer om hur en utlänning kan gå omkring och prata om skotsk historia. Vilket är idiotisk för att vara skott innebär inte automatiskt att du vet om din historia.

Min personliga åsikt är att upplevelserna här är få i jämförelse med spydigheten som kommer i Finland i och med ens finlandssvenskhet. Det kan också vara att jag upplevt det starkare i Finland för har bott där längre men på något sätt upplever jag som om jag är bättre förberedd för diskriminerande kommentarer för det är inte första gången jag hört orden ”Åk tillbaka hem!” eller klassikern ” Prata finska för Finland ger dig ditt bröd ”.

I slutet av dagen är all form av diskriminering och hatiska kommentarer oacceptabelt för vi är alla människor och i ärlighetens namn vem bryr sig varifrån du kommer eller om du är från en minoritet. Om du är en bra person som behandlar folk med respekt, så gör du bra ifrån dig. Det tar bara onödig energi att hata andra du inte känner och det fyller ingen funktion alls.

Mera kärlek och mindre hat folk. Keep calm and carry on.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *