Ung vuxen berättar

EU invandring,Politik,Skottland

I am European

26 jun , 2016, 16.57 Rebecka

 

I och med att jag bor i Skottland är det ju omöjligt att inte läsa eller höra kommentarer om torsdagens valresultat. Som en av de 2.2 miljoner individer som bor i Stor-Britannien tack vare våra EU pass är folkets beslut om att lämna EU något som berör mig i högsta grad.  Tänkte därför sammanfatta lite tankar och beskriva folkets reaktioner.

För det första vill jag klargöra att min umgängeskrets mest består av unga vuxna som har en tendens att rösta åt liberala eller vänstra hållet. Redan innan valet var det tydligt att ingen av mina vänner skulle rösta att lämna EU. Min bubbla är liknande hemma i Finland och i Sverige och därför är det överraskande när ens bubbla inte överensstämmer med valresultatet.

Överraskningen kan likställas med då Sannfinländarna kom in i riksdagen. Det var på ett sätt obegripligt och en känsla av hopplöshet spred sig. Liknande sak hände nu och känslan av besvikelse är stor.

Många av mina EU-invandrar vänner har uttryckt åsikter om att allt detta enbart är xenofobi mot oss EU-invandrare. Jag håller inte alls med. Tror mera att det handlar om en rasism mot flyktingar från Syrien, Irak och hela Afrika. Europa ses som en dörr där alla kommer in från och EU dikterar hur många människor får komma in i ”deras” land. Är ganska säker på att xenofobin mot européer är ganska minimal i jämförelse med rasismen och diskrimineringen som folk från andra håll i världen får uppleva. Dock finns det rasism i Europa och speciellt mot folk från Öst blockets länder, där rumäner ses som parasiter i brittiska samhället som enbart lever på bidrag. En ”rasism” mot vita väst-européer är något som jag personligen anser inte existerar. Men ordet rasism används ofta i vardagssammanhang av människor som ett paraplybegrepp för all form av diskriminering mot utlänningar, som naturligtvis finns, men inte i en systematisk och strukturell form som rasism finns i vår värld. Det handlar då mer om en förväxling av ord och missförstånd i vad rasism är kontra xenofobi och diskriminering.

 

Det har också varit ganska tydligt att det handlar om en ” Är vi britter eller européer? ” fråga. Det har målats som att det är det EU är och att det valet handlade om. Identitet och kulturell identitet är inte samma som en samarbetsorganisation på en kontinent som har en blodig historia. Vad enkelheten i den beskrivningen bara bevisar är en saknande i information och kunskap om vad EU är och vad EU gör, för att inte vara med i EU betyder ju inte att Stor-Britannien geografiskt förflyttat sig och inte är en del av Europa. Visst identiteten och känslan i att vara europé är inte samma som geografisk position och mer komplext än så men att måla det som att en måste välja med sin nation eller Europa är förenklat och inte heller poängen i hela valet. Dessutom vem har sagt att en inte kan känna en känsla av identitet för sin kulturella grupp i en nation en har växt upp i och en känsla av gemenskap i kontinenten en befinner sig i? Europas historia berör oss alla på denna lilla geografiska plats i det goda och det onda.

Men om vi blickar framåt är det konsekvenserna av valet som oroar mig. Det som varit ljudliga i lämna EU-kampanjen har varit högerpopulister och konservativa. Även om jag har full tilltro till kompetensen i EU som organisation och att oavsett hur det går måste något i stil med EU finnas i Europa för samarbetet måste finnas, är det oroväckande vad som valet ger energi till. Just rädslan för utlänningar kommer visa sig mer tydligt i rasism och xenofobi och en normalisering av att det är nu på något sätt acceptabelt att uttrycka en sorts ”vi är vi ” känsla mot det som inte hör till gruppen ”vi”. Det som jag väl försöker säga är att jag är rädd för de som inte länge sen fanns som orsaken till varför EU grundades för första början, nämligen hatet för andra människor som ses som ”dom andra”. Hatet som växte till krig och folkmord. Hat och rädsla mina vänner, det är inte en bra sak att låta gro i vår värld.

Dock skall vi inte kasta våra armar i luften och säga ”Nu sket sig allt” utan vi måste påminnas om hur många människor det finns som står för en annan politik. Som står för hållbar utveckling för alla i samhället. Vi har verktyg till kommunikation och information runt hela världen och det är inte ett vapen utan en stor glädje som kommer att ta oss åt ett annat håll någon dag, eller det hoppas jag i alla fall.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *