Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden

Arbetsintervjuer – det bästa som finns

11 feb , 2016, 16.49 Rebecka

 

Nej rubriken är inte ironisk, arbetsintervjuer är det bästa som finns. Flera som jag känner brukar uttrycka oro och ångest inför arbetsintervjuer. Hur skall jag klä mig? Vad gör jag om jag inte kan svara på en fråga? Tänk om jag blir hungrig?  Är det socialt acceptabelt att börja mumsa på en banan mitt i allt?

Jag var på en intervju igår och brukar som sagt älska att gå på intervjuer för då har inte min ansökan blivit slängd i en hög i en papperskorg och jag är ett steg närmare till att få en inkomst. Som sagt jag känner många som inte tycker om intervjuer så tänkte ge några tips så att kanske nästa upplevelse blir lite bättre. Tipsen är helt baserade på mina egna erfarenheter och har inga vetenskapliga meriter.

Tips 1. Klä dig i något som får dig att må bra. 

Kläder skall inte underskattas till vad de symboliserar och vad det gör till ens självförtroende. Personligen blir min rygg rakare och attityden lite självsäkrare när jag klär mig i kavaj.

Tips 2. Ät något innan intervjun.

Jag skämtar inte nu. Jag har en gång varit på en intervju lite hungrig och det gick åt skogen. Min energi nivå var låg och det ändå jag kunde tänka på var lunchen jag skulle stoppa i mig efteråt. Ät en banan.

Tips 3. Se dig själv som en gäst på en intervju.

Tänk inte på situationen som att den som intervjuar gör ett prov eller test på dig som en lärare på lågstadiet utan se de som om du skulle vara en gäst på en talk show där intervjuaren är värden. Situationen blir mindre hotfull och maktpositionen intervjuaren befinner sig i blir mindre tydlig och du kan slappna av.

Tips 4. Känn trygghet i det du har gjort och det du kan göra. 

Detta är mycket lättare sagt än gjort men se ditt egna potential som värdefullt och tänk inte på hurdana andra människor det har intervjuat. Du duger och om du inte är bäst nu kan du bli det. Kom ihåg att Magikarp blev Gyarados ( Pokémon referens till alla 90-tals ungar ).

Tips 5. Ge alla ett brett leende och en stadig handskakning. 

Det är väldigt irriterande att skaka hand med en slapp zombie och det är alltid kul att träffa en människa som ler.

Där var alla mina tips till alla er som jag sitter och tar sig fram i en djungel som kallas arbetsmarknaden. Om ni har några tips dela gärna med er, vi kan lära oss av varandra!

Och kom ihåg att ingen är perfekt och det finns massor av oss människor på denna jord. Att misslyckas med en arbetsintervju skall inte få någon deprimerad eller ledsen. Borsta bort misslyckandet och utvecklas till en drake.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *