Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Finland,Skottland

Aaah Mr Arbetslöshet, we meet again.

3 feb , 2016, 20.09 Rebecka

 

Det är dags igen att byta plats från ett café till ett annat och försöka sälja in sig som världens bästa arbetskraft. När det gäller arbetsansökan är mitt tips att söka inspiration från sammanhang där någon skulle sälja en häst, i stil med: Jag arbetar hårt, är pålitlig och har en glänsande man…

Jag blev första gången arbetslös för ett år sen. Jag har haft turen och privilegiet att alltid ha haft ett sommarjobb sen jag var 15 år gammal så att vara arbetslös kändes som ett misslyckande. Sedan dess var jag utan jobb i höst och nu sitter jag här återigen och vill bara skriva i alla ansökan orden: I am the best one, please give me a job.

Det är tydligt att jag inte saknar självförtroende i dagsläget men jag börjar lätt att undra över annat när min hjärna vill distrahera sig från att ha återigen skrivit orden: I am a good team player.

Jag har börjat förundra mig just över hur i hela friden folk får jobb. Här i Edinburgh är det ganska klart att det gäller bara att ansöka via nätet och kanske en del läses igenom eller att lämna CV:n på plats. Det finns lappar på fönstren med orden: We are hiring. Det är bara att gå in.

Visst största delen av CV:n slängs och även här handlar det ju om att känna folk för att förbättra chanserna, men det finns något i det som ger en hopp när du får fysiskt träffa en manager som faktiskt gör valet. Det finns en chans, hur liten den än är.

Men hemma i Finland finns det ju inte samma stil. Det finns inga lappar, folk blir lite irriterade om en valsar in med sitt CV i handen och säger hellre: Skicka mail miljöskurk! Jag påstår inte att det är någon lösning att all rekrytering skall ske via lappar i fönstret, men att det säger något om tillgängligheten till arbetsmarknaden.

Den starkaste bilden jag har av arbetsmarknaden i Finland är en mur, en stor och tjock mur. Hur kan det gå att ta sig in? Är det att försöka bli kompis med Björn Wahlroos på Facebook? Eller twittra Stubb?

Arbetsmarknaden är ett mysterium men på något sätt ser jag att bakom tjocka muren finns det en skolgård där det mest primitiva i oss kommer fram. Var snäll, passa in, ha coolaste Spice Girls T-skjortan och känn rätt människor så får du hoppa hopprep.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *