Ung vuxen berättar

Feminism

Kvinnor, vi tar inget skit

22 maj , 2017, 09.16 Rebecka

 

Det har säkert inte gått förbi någon att sommaren är här. Sommaren är som en rolig kusin du bara träffar en gång i året och undrar sen varför ni inte umgås oftare. Sen när ni försöker planera något märker ni att ni är för upptagna och snart tar vardagen över och ni ses igen nästa år. Men tillsammans med sommaren kommer dom mindre roliga biverkningarna som kusinens närvaro väcker fram hos andra.

Nämligen med vackert väder kommer mindre kläder och fulla människor som sitter utanför puben eller i parker som sedan uttrycker sina komplimanger om ditt utseende med talang som kan liknas den med Shakespeare.

” Bra röv du har älskling! ”

” Kom hit! ”

” Visa tuttarna”

När jag var i Australien hände detta väldigt ofta på kvällarna. Mest för att det är varmt och det helt enkelt är folk ute. I Finland händer trakasserierna ofta inomhus i barer eller fester men när sommaren kommer får vi också höra vår del av klassiska visselljud utomhus. Igår öppnades då säsongen med att någon idiot skrek något om min röv från andra sidan gatan. Mitt arsle är så stort att det syns ända från månen, men inte borde någon skrika om den för det.

Men ta det som en komplimang, är det som många säger. Nej, det är ingen komplimang. En komplimang är när någon kommer till dig och med en normal röst säger något socialt acceptabelt i den situationen. Till exempel om vi är på en krog och någon okänd kommer till en annan kan komplimangen gå i stil med: ” Ursäkta att jag stör men jag ville bara säga att ni är väldigt vacker! Ha en bra kväll ”.

Men han var full, fylla har inte en orsak till att inte ta ansvar för ens beteende. Snälla.

Rebecka du är så arg för en så liten sak, klart som fan är jag arg. Jag var 12 när någon för första gången skrek något olämpligt när jag var och joggade. Och det blev absolut inte sista gången. Jag är rosenrasande.

Men tänkte i min ilska och frustration kalla för kraft som kvinnorna i bilden har mängder av. Dessa kvinnor bråkar, diskuterar och ändrar världen tillsammans med flera andra. Det tar alltid och kallar ut sexistiska kommentarer på fester eller rasistiska uttryck som slängs ut. Det är passionerade, snälla, starka och också förbannade. Vi tillsammans blir starkare, vi tillsammans kan ändra på små och stora saker. Från att få bättre förutsättningar politiskt för kvinnor till att när något fyllo skriker något om ens utseende bara kasta ett mitt finger åt personens håll.

För den här sommaren skall jag se ut som jag vill och inte ta skit från män eller någon annan för den delen.

Nu är det nog.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *