Ung vuxen berättar

Politik,Skottland

Politik i tre länder

19 apr , 2016, 11.41 Rebecka

 

I Skottland kommer det att hållas val den 5 maj. Valet är för skotska parlamentet som grundades år 1999 och är beslutande organet över frågor som berör Skottland som till exempel vård, utbildning och ekonomisk utveckling. I själva valet ger folket sin röst två gånger, första till representant till hela parlamentet och andra till regionala beslutande organ. Det betyder i praktiken att större etablerade partier står ofta i valet i första gruppen och mindre partier kan stå för regionala. Det ger chansen för mindre partier att ta plats i regionala beslut.

Jag har varit med om ett val i Sverige och ett i Finland och nu ett här i Skottland och skillnaderna är väldigt stora bland dessa länder. I Sverige var det galet. Det fanns reklam för partierna och kandidaterna överallt. Varje lyktstolpe hade en affisch och torghörn hade ett politisk parti. Sverigedemokraterna fick tårtor i ansikte ett par gånger och det fanns protester och du kunde inte missa att det var valår.

I Finland var det tystare men trots det var det uppenbart vad som pågick. Den största skillnaden från Sverige var att individen som stod i valet var inte lika fokuserat som i Finland. I valet i Finland var jag och hjälpte till Ida Schauman som numera är med i valet för ordförandeposten för Svenska Folkpartiet, vilket glädjer mig enormt.

Här i Edinburgh syns det knappt att det är något val som pågår. Det ända tecknet är reklamen för Scottish National Party som dyker upp varje dag från brevlådan. Det finns knappt några affischer och knappt några partier som står på gatorna. Det är väldigt märkligt. Själva blev vi halvt inblandande med att hjälpa Womens Equality Party i deras kampanj att försöka ragga folks regionala röster och när vi diskuterade hur osynligt valet är kom det fram att röstandelen i val är väldigt lågt bland folket generellt.

Det är spännande att se skillnaderna bland dessa länder. Det förvånar mig inte direkt att Sverige är såpass mer ljudligt med val med tanke på att politiken är mer amerikaniserat och är nästan halvt underhållning ur ett torrt finländskt perspektiv. Men samtidigt är det ju oroväckande. Besluten som politikerna tar är livsförändrande och det borde inte bara viftas bort som ingenting viktigt som inte berör en.

Vi får se hur valet utvecklas och om det händer något mer spännande närmare valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *