Ung vuxen berättar

Edinburgh,Skottland

Halloween på skotska

2 Nov , 2015, 09.26 Rebecka

 

Om någon av misstag sovit genom hela veckoslutet kan jag trots det gissa på att personen inte missat faktumet att det var Halloween. Jag skiljer åt starkt All helgona dagen och Halloween för ena ser jag som en dag för att minnas de döda och andra som en festdag. Och i detta inlägg skall jag skriva om partajandet.

Det som är ganska intressant med Halloween i år är att vi faktiskt befann oss i kulturen som är grunden till Halloween som vi har idag. Halloween kommer från kelternas tradition av att markera slutet på skördesäsongen och skrämma bort onda andra genom diverse sätt och fasoner som fortfarande finns kvar i dagens firande.

En väldigt central tradition för barnen är Trick och Treat som finns fortfarande i skotska kulturen som något som kallas ”guising” ( eller galoshin ). Detta går ut på att klä sina barn som onda andar för att barnen skall passa in med själen som vandrar på jorden under den ena kvällen och därmed vara säkrare. Till traditionen hör till att barnen går till grannar och visar upp sig samt gör något spexigt som sjunger en sång och får då någon sorts offergåva för att ännu mera förstärka skyddet mot onda andarna.

Halloweens traditioner som vi har idag med en stark påverkan från USA är då i grund och botten keltiska traditioner. Det är väldigt rimligt då skottar och irländare är stora folkgrupper som utvandrat över polen och tagit sen med sig sina sätt som nu genom åren blivit en kommersiell godisparty.

Tyvärr hade vi inga barn på besök hos oss men vi såg väldigt många som gick omkring området och hade sina bästa utklädnader på sig. Vi firade Halloween på ett väldigt internationellt sätt genom att bli ”måttligt” berusade och gå på en Halloween fest.

Halloween må vara idag en ganska global fest som i mångt och mycket är för vuxna en till orsak att bli fulla. Men det är väldigt roligt att se hur traditioner som funnits utvecklats men samtidigt hållit kvar en sorts liknande grundtanke från i förr.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *