Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Edinburgh,Skottland,Sverige

Ena fick jobb och andra fick nästan sparken

5 Nov , 2015, 14.27 Rebecka

 
Det ljusröda håret som nästan kostade Amanda hennes jobb.

Det ljusröda håret som nästan kostade Amanda hennes jobb.

Samtidigt som jag fick jobb på en julfestival har min roommate/kämppis/kombo Amanda blivit hotad med att få sparken. Amanda jobbar på ett stort företag som säljer diverse produkter från smink till farmaci. Hon har arbetserfarenhet från att ha jobbat i affär i flera år och är väldigt kompetent samt har fått mycket beröm under vår tid här. Ett bevis på hennes kompetens är att hon gick från att ha en deltidstjänst till en heltidstjänst i loppet av bara ett par veckor. Dessutom älskar hon människor och kunder och är alltid positiv ( hon är en sötlimpa i högen av surdegar ).

Hennes hår hade då en rosa nyans ( mindre rosa än i bilden ) efter Halloween då hon färgat håret rött. Den minimala rosa färgen kommer under veckans lopp att försvinna och i slutet av veckan kommer Amanda återigen att vara en blond svensk.

Men hennes hårfärg väckte en reaktion hos en av hennes ”assistant managers”. Interaktionen gick i stil med att hen kritiserade hårets onaturliga färg som gick emot företagets policy och önskade att Amanda bara skulle färga det. Amanda förklarade situationen och att hennes hår troligen skulle falla av om hon skulle fortsätta bleka det och att färgen skulle ändå försvinna. Hen frågade då om hon kan färga det mörkt och Amanda svarade med: Nej det vill jag inte. Amandas svar var inte det hen ville höra och Amanda fick då ett svar i stil med: ” You know I can fire you because of that hair ”.

Amanda svarade enkelt med: ” No you can’t ”. Vilket assistant managern då erkände snabbt att hen inte hade makt att göra MEN hen kan frysa ut henne tills problemet är löst. Amanda frågade då rakt ut att skall hon ta sin jacka och gå och är det de som händer på grund av håret och fick svaret: ” Nej men så att du vet” .

För det första finns det lagar som trumfar alla policyn som företaget har som heter Employment law där det fint står att det skall finnas en ”reasonable cause ” till att sparka någon och jag tror inte rosa hår går i den kategorin. Förstås hade inte Amanda läst lagen från A till Ö men hon använde bondvett och sina kunskaper om svenska arbetsmarknaden för att svara på hens felaktiga påstående om att kunna ge henne sparken.

Amandas klockrena svar och hur hon hanterade situationen fick många på företaget att heja på henne. Det framkom sen att assistent managern inte alls var någons favorit. I en hög av människor som regelbundet bröt mot företagets utseende policy var det så märkligt att just specifikt Amandas lite ljusröda hår provocerade fram hens reaktion.

Vi konstaterade senare på kvällen att det är ingen skillnad om du är president av en planet eller en försäljare i en kiosk om du gör rena faktafel och hotar med något så otroligt livsförändrade som att ge sparken till någon får det faktiskt vara fakta som du står på. Allt handlade bara om makt och för hen att visa sin makt över Amanda, men på ett helt felaktigt sätt. Om någon skall hota och hålla på med maktspel får det väl göras med rätt info i bakfickan.

Jag är oerhört stolt över Amanda och tycker vi alla skall ta lärdom av henne. Vet dina rättigheter, om du inte vet dom stanna till då och fråga eller bara sätt stopp på hjulen. Med det menar jag att om Amanda inte skulle ha vetat att hen inte hade den makt att sparka henne så skulle hon ha bara kunnat säga: ” A moment please, I am just going to dubbel check that because that is a serious accusation” Att stressa någon, hota och på något sätt verka bättre än någon är bara gammal god härskarstil som inte har någon annan funktion att påverka dina baskänslor av rädsla och osäkerhet. Osäkerhet är inte en svaghet och jag vet att jag måste definitivt lära mig att i såna situationer bara andas och sen använda den röst en har.

För vi måste komma ihåg att folk får inte trampa på varandra och behandla varandra som skit oavsett hurdan manager eller chef de är. För i slutet av dagen är människor bara människor och vi är alla likadana.

Så att: Heja Amanda!

 

En kommentar

  1. Maria skriver:

    Men herregud vilken stil…! Om det är nån som borde lämna den arbetsplatsen så är det den där sk ”assistant managern”…! :O Låter ju som att övriga anställda skulle glädjas av det med..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *