Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Livet som vuxen

Dagens lärdom

12 okt , 2015, 15.49 Rebecka

 

Förra veckan hade jag en arbetsintervju för en administrationstjänst, vilket gick bra och vi bokade då in en ”träningsdag”. Mina vänner hade haft liknande introduktionsdagar på jobbet och inget verkade skumt kring företaget ifråga. Men det började snabbt lukta skit i de fina viktorianska kontoret jag satt och väntade på.

För det första fanns det andra människor där som skulle på samma sak som jag. Det var också väldigt mycket ljud som förklarades med ” Vi gillar teamövningar och börjar varje dag med sådan ”. Efter en försening på en halvtimme fick vi träffa personerna som vi skulle få skugga under dagens lopp.

Vår övervakare stod i sin fina kavaj och kläder med lite av en ”knarkig” aura runt om sig i färgen rödsprängd. Hen öppnade sin mun och metaforiskt kom det bara ut bajs. Det babblades på om möjligheterna på företaget, säljstrategier och regnbågar. Samtidigt blev vi introducerade till fem olika människor varav en verkade mer ohederlig än den andra. En av dom var full som en kanon och klockan var 9 på morgonen. Ögonen stirrade åt varsitt håll och människan kunde knappt gå. Företagets fyllo eskorterades åt sidan men senare såg jag att personen fick följa med trots det.

Under bussfärden till vart vi skulle på ”field work” ställde jag runt 50 frågor till vår övervakare varav hen kunde svara ärligt på kanske 1, vilken handlade om hens namn. Det ljögs så att öronen fladdrade. Vår övervakare började också visa på lite irritationstecken av mina frågor och det viftades snabbt bort att jag kanske inte riktigt förstod saker för att jag är ju utlänning. Det vi lärde oss dock var att vi helt enkelt skulle stå och sälja saker till passerande medborgare på ett köpcentrum. Inget fel på jobbet i sig, men jäklar det fanns nog få ord som var sanna under dagens lopp.

Det lämnade oss sen ensamma på ett café med en av de dummaste uppgifterna jag någonsin hört talas om och genast började vi diskutera med resterade tre som satt där med mig. En hade sökt till receptionist, den andra till customer service och jag till administration men magiskt hade alla tjänsterna vi sökt till blivit ett när introduktionsdagen gällde. Det var också identiska saker som sagts på intervjun och vi kom fram till att det är 90% säkert att det inte betalar timlön utan någon sorts provisions lön för att motivera alla fyllon som jobbar där.

Rosenrasande marscherade vi alla till våra övervakare och jag var redo att öppna min mun och låta ilskan bara sprida sig, men till ingens förvåning brydde sig ingen om att vi alla skulle gå utan sade bara:  ”Okey bye”.

Fint, slöseri av cirka 1,5h av mitt liv. Men till en positiv not, en av människorna där sade att hen skulle ha säkert suttit där och blivit lurad till att ta jobbet om inte jag skulle ha blivit så jäkla förbannad och inspirerat till en utmarsch tillsammans med en annan person.

Dagens lärdom är alltså: Läs fler än två första sidorna i Googles sökresultat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *