Ung vuxen berättar

Kulturskillnader,Sverige

Svenskar och den sista kakan

15 okt , 2015, 10.39 Rebecka

 

Igår diskuterade vi vad som vore den värsta sociala regeln att bryta i Sverige. Vi radade upp klassiker som att dissa Ikea, säga att någon från Skarsgårds släkten är ful eller stå för nära någon när folk väntar på bussen. Men en av de säkert mest konstiga brotten en person kan bryta är att äta sista kakan.

Till exempel på ett möte finns det alltid kex och kakor. Det finns då oftast på två olika tallrikar. Sen är det alltid en som lämnas kvar, alltid. Sen kommer någon och säger: ” Men ta du den” och du svarar: ” Äsch nej tack, ta du den ” sen säger någon: ” Nej men jag är mätt, ta du den ” och sen svaras det: ” Nej men kom igen ” och sen kanske kakan bara lämnas där eller så äter nån upp den men dansen av vem som skall ha sista kakan utförs alltid.

Och om du råkar vara den som tog sista kakan utan att dansa valsen kan du se hur svenskarna bara rycker till och tänker: ” Det var ju….otrevligt….” Du kan känna de i blickarna. Så oerhört orimligt med en sån procedur men på något sätt nödvändigt för artighetens skull.

Det är så roligt och oerhört svårt med just dom små reglerna som är omöjliga att veta om du inte bott i ett land eller gjort själv misstaget av att ha ätit sista kakan.

Jag undrar just vilka små danser vi lär oss att dansa här och vilka vi kommer att få konstiga blickar för på grund av fel steg eller rytm.

Återstår att se.

8 kommentarer

 1. Lina von fiskmås skriver:

  hahahahaah! Detta var det roligaste jag läst! #relatable

 2. Mirjam Ahlroth skriver:

  Just så här : men ta du nu först – nej ta du bara – nej men du var här först ta nu bara var-så-god- ok då tar jag mums mums mums; det var gott – aj jaha fick jag inte ta- frågetecken frågetecken

  • Rebecka skriver:

   En gång glömde jag köpa kakor till ett möte. Trodde alla skulle få hjärtslag: ” VA! FINNS DET INGEN FIKA! ”

   • Alex skriver:

    Har du långt möte eller ett möte där Svenskar har fått ta sig tid/gå långt för utan fika är värre än sista kakan. just saying..

 3. Finlandssvensken i Sverige skriver:

  Det allvarligaste du kan göra i Sverige är att dissa Ulf Lundell och Håkan Hellström.

 4. Olle Godenius skriver:

  (IKEA är lågstatus och lika med dålig kvalitet. Förr var EPA detsamma som dålig kvalitet.) Apropå sista kakan, ett snarlikt tabu från Finland: Min mamma hade en finlandsvensk väninna, Leila, som hade arbetat som lärare i Finland. Hon berättade om sitt första kollegium / lärarmöte på skolan. Kaffet var upphällt och bullfatet stod på bordet och nägon sa ”varsågoda!” Men ingen tog någon bulle. Leila avvaktade, men inget hände. Folk drack bara av kaffet. Till slut tog hon en i alla fall. Hon fick genast blickar och funderade över vad som var galet. Efteråt fick hon veta att det var rektorn som skulle ta första bullen. Högst i rang… Det här var på 50-talet. Såna dumheter kan man undvika genom att hålla fram bullfat eller annat till den som är ny, eller äldst eller enda kvinna mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *