Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Edinburgh

0 timmars kontrakt – YAY eller NAY?

15 mar , 2016, 20.03 Rebecka

 

Har senaste dagarna blivit introducerat till mitt nya jobb. Men trots att jag har bara hunnit vara där i två dagar har redan en person sagt upp sig. Det var inte på grund av mig personen sade upp sig men tycker att det är lite roligt att antyda det.

Följande hände, nämligen när jag och personen ifråga satte oss ner och började läsa igenom de ca 20 sidorna av anställningsavtal, policys och tillstånd att bli fotograferade, stod personen bara upp och önskade mig lycka till. Tekniskt sätt sade inte personen upp sig utan tackade då nej till tjänsten i sista sekunden.

Alla avtal jag skriver under läser jag noga och jag har varit med om att skriva en del avtal och är inte obekväm eller avskräckt när det gäller avtal eller lagparagrafer, så det fanns ingenting konstigt med själva avtalet tyckte jag. Men senare kom det fram att personen tackade nej på grund av att det handlade om ett 0 timmars kontrakt, det vill säga ett kontrakt där företaget som anställer dig inte garanterar några arbetstimmar. Dessa kontrakt är vanliga och väldigt typiska när det gäller en viss tidsanställning som sommarjobb eller tidsbegränsad anställning.

Jag blev ganska förvånad, mest för att jag har så gånger sett ett kontrakt med utlovade timmar, 0 timmars kontrakt är liksom normen. Jag har full förståelse om någon inte skulle välja ett 0 timmars kontrakt då det går då inte att garantera en inkomst rent på papper. Kanske en person med familj eller massor av lån och med andra arbetserbjudanden skulle välja något annat.

Men personligen är jag helt lugn med att se på siffran 0 stirrandes på mig från pappret. Den är som en gammal vän jag inte sett på ett tag.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *