Ung vuxen berättar

Finland,Kulturskillnader

Naturliga natur

13 Dec , 2016, 20.07 Rebecka

 

Det har under senaste veckorna blivit väldigt tydligt hur stor kulturskillnaden verkligen är mellan britterna och finländarna. Fast jag själv har bott i Skottland och nere i England, har skillnaden aldrig varit såhär tydlig. Jag tror att det mest beror på att vi är i Finland och brittiska turisterna är då ”främlingarna” och att det då framhäver skillnaderna på ett annat sätt än det gjort för mig personligen. Det är mycket jag skulle kunna skriva om men en sak har verkligen stuckit fram och det är sättet vi handskas med det som kommer från naturen.

Vi kan börja med den största överraskningen för våra brittiska guider, nämligen bastun och duschen. Hostellet vi bor i har e bastu och ett stort duschrum där alla får duscha. Britterna var inte alls förberedda för detta och hade aldrig sett ett gemensamt duschrum. Det fanns förvirring, frustration och en liten del förolämpade saker som sades av finsk kultur. Men efter ett par dagar av att ha varit angry bird löste det problemet med att bara duscha mitt i natten.

Att vara rumpan bar i Finland är ju lite annorlunda än att blotta arslet i England, så den fullständiga kalabaliken kunde jag väl förstå till en viss del. Lika förvånad var jag i England när jag behövde tränga mig i små rum som liknade omklädningsrummen i H&M bara för att ta av mig kläderna i ett omklädningsrum där bara kvinnor fick vara i.

Men sen kom regeln om att vi som jobbar får inte sprida glatt informationen bland turisterna om att vi äter renkött. Det för att inte traumatisera barnen som förstås tror att renarna hjälper tomten med julklapparna. Vi fick förstås informera vuxna, om det verkligen var nyfikna, men generellt skall det inte sägas ett ord om vad som verkligen finns i en Poronkäristys.

Det var vid då jag kände mig lite frustrerad. Jag förstår att barn kanske inte behöver detaljer om slaktning men det måste ju finnas en ärligheten här i världen. Vi måste ju veta vad vi sätter i vår mun och vår kropp. Och barn måste ju lära sig naturens gång och hur vi människor är en del av den.

 

Hur kan människor komma så långt från naturen? Vi alla lever i våra bubblor av våra egna värderingar och världssyner men någonstans trodde jag att det fanns en förståelse för det naturliga där vi alla kommer ifrån. Människor är ju högt utvecklade apor, men apor oavsett.

Det är mycket som skiljer sig mellan kyliga Finland och regniga England och förstås är det ingendera som är bättre än den andra. Det är mycket i finska vanor, syner, sätt och kultur som är mycket sjukt och vice versa. Men vi skulle kunna börja med att göra världen lite bättre genom att ens berätta för barn vad det är som det faktiskt äter.

Och sen senare på kvällen ta av oss kläderna.

2 kommentarer

 1. Amanda skriver:

  Alltså så spännande! Vi har ju pratat om det där massor, både nakenheten och att kött är döda djur. Det där med köttet känns så konstigt, kag förstår verkligen inte hur det kan kännas ok att ära kött om en inte kan prata om att det faktiskt är döda djur (oavsett om det är tomtens gulliga lilla ren eller kossan Rosa som betar gräs på gården bredvid över sommaren). Jag måste ändå säga att jag uppskattar att du alltid har pratat med mig om sånt med en sån ärlighet, kan inte säga att jag har så mycket erfarenhet att jag kan säga att det är en generell finsk sak (men det du lärt mig indikerar att det är så! Haha) svenskar skulle också kunna dra nytta av lite mer öppenhet!
  Hoppas du har det bra vännen!
  Ps. Be Roni kolla posten åt dig.. en julhälsning från Skottland väntar!
  Puss och kram!

  • Rebecka skriver:

   Ja precis, kött kommer ju nånstans ifrån. Vi borde alla lära oss varifrån vår mat kommer ifrån.
   Uuh med spänning väntar jag på kortet! Roni har troligen inte märkt något.
   PUSS PUSS OCH BAMSEKRAM!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *