Ung vuxen berättar

Finland,Kulturskillnader

Sista dagen av sol

4 Dec , 2016, 20.56 Rebecka

 

Imorgon börjar officiellt kaamos och vi kommer inte att se solen och dess strålar tills januari. Dagarna känns oändligt långa men samtidigt väldigt korta och mitt i kaamos tiden har kommit kaos tiden. För nu har vi fullt upp med alla turister som åker med pulkka ner på parkeringsplatser och nästan får hypotermi för att de bara haft på sig underkläder under värmeoverallen.

Britterna finns överallt och vi har redan fått höra fleras gnäll om att det är för kallt. Men bortsett från deras ironiska klagomål om vädret är det en annan observation som har väckt mitt intresse, nämligen att det verkar som om få av kunderna har kommit hit för Lapplands skull. Det känns konstigt att människor skulle åka till något land utan att vara intresserade av landet, för faktumet är att människorna kommer hit för julgubbens skull och julens skulle. Platsen är lite irrelevant, det verkar som om vilket ställe som helst skulle duga så länge det finns snö och renar. Det verkar komma för en fantasi och företagen säljer fantasin det vill ha.

Jag kanske är cynisk och tycker fantasivärldar är lite onödiga i ”riktiga” världen, för att världen och naturen är så otroligt häftigt och fantastiskt som det är. Det behövs inga plast renar med ljus som lyser för att skapa en illusion för verkligheten är oändligt fascinerande. Sen finns det människor som kommit enbart för naturens skull men det är väldigt få i stora massan.

Kanske skall jag ta det som min uppgift att försöka inspirera folk till att se naturen omkring sig och allt hon har att erbjuda och inte bara se på lysande plast ljus som sjunger amerikanska julsånger. Inspirera till att lära sig om något nytt. Kanske med lite julmagi kan det också hända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *