Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden,Finland,Kulturskillnader

Salamiland

29 Nov , 2016, 20.47 Rebecka

 

Som många säkert hört i år kommer Lappland att ha sin hittills största turistsäsong. Innan jul kommer britter flygandes flera gånger om dagen till Lappland där julgubben bor och lyssnar på önskemål av barn som varit snälla. Vissa flyg kommer även på dagsbesök, det vill säga åker britterna till Finland på morgonen och åker hem igen på kvällen. Ironiskt nog kommer flera för att se på den oförorenade naturen.

Det är ganska speciellt att stå här mitt i julrumban och se hur allt tar sin form. Jag skall äntligen svara på min själs kallelse och jobba som en tomte som i praktiken innebär att berätta sagor till barnen och svara på vuxnas frågor.  Jobbet verkar väldigt roligt och har otroliga fördelar, som till exempel idag när vi besökte en husky kennel och fick hålla i famnen 8 veckor gamla valpar.

Till skillnad från jobben jag haft i Finland är detta faktiskt lite multikulturellt. Den absolut största majoriteten av arbetskraften är ju finnar men det finns även en handfull av spanjorer och britter. Vi har även bland de hundratals som jobbar två finlandssvenskar som lyckats tappat bort sig från havet och segelbåtarna och landat mitt i snö och vindlösa skogar.

Under en månads tid skall närmare 15 000 människor besöka byn jag jobbar i. Det är sjuka mängder av folk och mitt i allt det kaoset skall lugna Lappland förvandlas till ett ganska så hektiskt julland. Det är allt väldigt spännande, för hela julturismen är relativt ny i Lappland och det känns intressant att få se den nu utvecklas på nära håll. Vi får se hur allt blir.

Som min brittiska kollega sade då hon skulle säga ordet Saami: Welcome to Salamiland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *