Ung vuxen berättar

Finland,Kulturskillnader

Tour a la Åbo

16 okt , 2016, 17.19 Rebecka

 

Min australiensiska vän Emilie har varit på besök i en vecka i höstiga Åbo och har fått uppleva Finland. Vi har gjort så otroligt vilda saker som att vi har gått omkring i Mumindalen och ätit lunch. Det har dykt upp roliga kulturskillnader som Emilie har fått förundra sig över som jag tänkte skriva om.

När vi bodde i Edinburgh brukade jag alltid skämta om finländsk social kutym och genast när jag gjorde en socialt oförskämd sak brukade jag skämta att jag inte fattade sociala regler: ” Because Finland ”. Så när Emilie landade såg hon framemot att antingen få gnälla på mig att jag hade ljugit eller att uppleva en annan social rytm som hon aldrig upplevt innan.

När vi då befann oss i sociala sammanhang tyckte Emilie att vissa saker var nästan befriande till skillnad från henne engelska sätt och fasoner. Som till exempel att folk inte ställde dom vanliga frågorna som hon har fått svara på i över ett år. ” Varifrån kommer du? ” ” Finns det mycket spindlar i Australien?” och ” Vad tycker du om Russell Crowe?”.

Men med frihet från frågorna kommer ju vissa konsekvenser. Frågorna brukar ju öppna upp till andra diskussioner oavsett hur genomgångna dom är så när frågorna saknas är ju det lite svårare att börja en konversation. Det är inte som om alla vi känner bara sitter tysta och inte pratar med främmande människor men det är lite stelare än i andra ställen.

Oavsett den lilla stelheten har vi haft det väldigt roligt och vi får se nu när australiensaren har upplevt kalla Finland hur finlandssvensken överlever varma Australien när jag åker sen på besök.

 

2 kommentarer

 1. Marias Memoarer skriver:

  Hihi, alltid roligt att läsa om små kulturskillnader 🙂 Kan du ge några exempel på vad som anses vara ”socialt oförskämt” i Australien? Bara så jag är lite förberedd på vad de kanske kommer reagera extra mycket på Down Under (om allt går som det ska åker jag om ett par veckor…!)

  • Rebecka skriver:

   Tyvärr har min kompis hunnit åka hem, hon skulle ha säkert älskat att hitta på några ”regler” som inte egentligen finns till så jag tror att du hade tur.
   Hoppas du har det roligt i Australien 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *