Ung vuxen berättar

Finland,Politik

Tillbaka i Åbo

18 sep , 2016, 19.55 Rebecka

 

Nu har jag kommit tillbaka till Åbo. Aura å är fortfarande brun och otroligt nog har vädret varit fantastiskt fint. Det är konstigt att inte uppleva regn dagligen och kläderna är faktiskt för första gången i ett år helt torra. Det är alltid lika förvirrande att komma tillbaka hem för en ser saker med nya ögon, vilket är ett märkligt uttryck då det är nog samma ögon som jag har men kanske tankarna är annorlunda.

En av sakerna som alltid överraskar mig är samhällsdebatterna i Finland. Vår matbutiks löpsedlar visar alltid vad som är hetaste diskussionsämnet. Förra veckan var det ju Yle som kritiserades för det hade visat en film från tiderna då Blackface var ett acceptabelt fenomen. Diskussionen som skedde var ju en klassiker om PK blomstertanter som tycker allt är kränkande och om dessa filmer då skall ens visas.

Personligen hade jag flera vänner som tyckte allt var löjligt och hur filmen var en produkt av sin tid. Det är igen tydligt att det saknas en åsikt och en röst av personerna Blackface då faktiskt kränker eller berör. Det är folk som har vit hudfärg som tycker och tänker om ämnet och själv är jag ju inget undantag då även jag yttrar mig om detta.

Men för att summer skulle jag villa ge ett enkelt förslag till landet som har en av de bästa utbildningarna i världen, nämligen utbilda folket. Visa en dokumentär om fenomenet innan filmen, om det då måste visas. Utbilda folket om rasism och världshistorian och visa hur den påverkar även oss här i Finland. Kunskap är nyckeln även i detta då rasism gror från en historia av okunskap och rädsla för det främmande.

Nåväl nu är första löpsedeln överstökade och vi får väl se vad som står på nästa samt hur hösten utvecklar sig här i Åbo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *