Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden

När en rik amerikan marscherar in

10 jun , 2016, 00.51 Rebecka

 

För att vi tour guides jobbar med turister är samtalen kring dricks livliga i personalrummet. Alla vet att det är som en julklapp att få amerikaner på sin tour och speciellt dom som bara befunnit sig i landet några dagar. Orsaken till detta är naturligtvis för att chansen till att du får dricks ökar markant. Speciellt om det just landat då vanan av att ge dricks sitter fortfarande kvar i fingrarna som en reflex.

Men började tänka på detta idag och blev på något sätt äcklad. Jag strävar alltid att göra mitt bästa i allt men när jag hör amerikanska dialekten rycker det till lite och jag ger den där lilla droppen extra. Är det inte på något sätt vidrigt att jag vill då ge mer för att jag antar att jag kan få mer pengar? Är det inte märkligt hur det finns då en sorts maktrelation där min reaktion är baserat på människors ursprung? Är det inte lite märkligt att jag då motiveras så blint av pengar att mitt uppförande bland vissa människor ändras på grund av att de kan ge mig mer pengar? Är det inte lite sjukt?

Jag vet att världen och vårt kapitalistiska system gör oss till att bli motiverade av pengar. Det är ju inte som om att jag inte vill göra mitt bästa redan innan pengarna kommer med i bilden men jag skulle ljuga om jag inte skulle säga att pengarna ändrar på hur jag uppför mig. Och det känns konstigt i magen att något så materiellt som pengar har sån makt över mitt uppförande.

Men jag får tacka min mor för oavsett hur rik du är om du uppför dig dåligt och behandlar mig dåligt får du samma medicin tillbaka. För i slutet av dagen så svarar skogen som en skriker till den.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *