Ung vuxen berättar

Kulturskillnader,Skottland

Sugar baby

21 apr , 2016, 10.43 Rebecka

 

Socker överallt! Kakorna som finns här är så söta att de smakar som 10st prinsesstårtor skulle bråka i en käft. Det finns ”butterbars” som är innehåller socker, sirap, socker, smör, socker och fem klipp på pandor som ramlar omkull. En av dom största skillnaderna som vi har lagt märke till i skotsk matkultur, är mängden socker som konsumeras här och hur dålig tandhygien är ett resultat av det.

Folk som jag känner kan lätt äta en kaka och dricka en flaska Irn Bru ( skotsk nationaldryck av koffein och socker ) och kalla det lunch. Vi fick sockerchock när vi första gången åt en kaka från ett café och vi kunde knappt flytta på oss. Vi låg där som Jabba the Hutt och hoppades på att någon skulle dra oss omkring i ett släp för att röra på sig var inte längre ett alternativ.

Den gamla fördomen om att britter har dåliga tänder stämmer delvis enligt mina observationer. Gula tänder är normen och folk verkar acceptera det. Det leder till att många ser mycket äldre ut än vad de egentligen är och vi har börjat kalla det för Skottland effekten. Det låter som om vi skulle håna folk, vilket inte är fallet, vi bara konstaterar att det är svårt att gissa folks ålder här för det kan vara allt från 18 till 35.

Vem vet kanske om några månader äter jag kakor till lunch och dricker läsk. I början svor jag att jag aldrig skulle köpa en macka till lunch med en liten chips påse men numera gör jag det nästan dagligen. Jag måste bara köpa ett släp för att förbereda mig för de oundvikliga.

 

2 kommentarer

  1. Sofia skriver:

    Intressant hur olika saker kan vara i olika länder. Minns själv hur amerikanerna då jag reste där, höll på att gapa sönder sina käkar då jag berättade att jag äter chips som snacks till film och inte som lunch. 😀

    • Rebecka skriver:

      Detta med chips till lunch är alltid lika förvånande. Men det är ju potatis så det är väl rätt på något sätt 😀 Fast kanske inte…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *