Ung vuxen berättar

Feminism

Internationella kvinnodagen till ära

7 mar , 2016, 23.34 Rebecka

 

För att fira internationella kvinnodagen vill jag rekommendera alla att ta en snabb läsning på till exempel Wikipedia om kvinnornas historia. Bara en snabb genomgång för att påminnas om saker som hänt och om hur till exempel det inte var normalt eller ens lagligt för kvinnor att ärva egendom.

På kvinnodagen vill jag påminna er om hur kvinnor fortfarande får stryk av sina nära och kära. Hur våldtäkt fortfarande ses som en akt där två parter har sitt ansvar. Hur att tafsa på kvinnor ses som något ”roligt”. Hur det skämtas om att skada och utföra våld mot kvinnor.

Jag vill också tacka kvinnorna i mitt liv som gått innan mig, som svurit, som för mig har gjort min väg lite lättare att gå. Tack mamma, mormor, moster, farmor, faster, kusiner, vänner och släktingar och bekanta som jag aldrig ens sett men hört om. Tack alla dessa kvinnor som fått stå ut med så mycket, men fortsatt att gå.

Tack alla som fortsätter att gå vidare trots rädsla, ångest, hot och ilska. Trots att någon konstant viskar i ditt öra att du inte är bra nog. Trots blickarna, trots viskningarna, trots tafsningarna. Vi fortsätter att gå och vi håller varandras hand när det blir läskigt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *