Ung vuxen berättar

Feminism,Finland,Politik

Är du osäker på ditt kön? Finsk ungdom vet svaret!

26 feb , 2016, 11.27 Rebecka

 

Bilden ovan är en exakt kopia av minen jag hade när jag läste om Sannfinländarnas ungdomsförbunds Finsk Ungdoms kampanj #tyttö_poika det vill säga på svenska #flicka_pojke. Kampanjens syfte är att väcka en revolution inom könsdiskussionen, en motvind mot feminismens ifrågasättande av kön. Enligt Finsk Ungdom finns det då två kön som är definierade i genetiken och att ifrågasätta denna ordning enbart förvirrar unga.

Finsk Ungdom gör en sak annorlunda än det som tänker motsatsen till deras kampanj. Nämligen att kön bestäms i generna. Som om kvinnor skulle tycka om rosa, glitter, högklackade skor och choklad och män skulle tycka om bilar, boxing och kött på grund av att det bestäms i generna. För mig låter det orimligt att genetik skulle styra över vad vi vill köpa i ett köpcentrum. Som om stenålders kvinnorna bara längtade efter högklackade skor i grottorna tusentalsår innan det hittades på.

” Men det handlar om att kvinnliga saker väcker kvinnors intresse som är genetiskt bestämt och inte högklackade skor i sig, Rebecka vad du är dum ”. Men vad är det som vi kallar kvinnligt och manligt? Och är det genetiken som bestämmer över att vi säger att kvinnor är snälla och moderliga och män starka och hårda? Är det en slump att vi tycker att det som ses som manligt ses som bättre än det som ses som kvinnligt? Eller är det hundratals års utveckling där kvinnor har blivit tryckta ner på grund av flera orsaker och att på grund av att största delen av ledarna i världen har varit män så har vi sett på vissa attribut som manliga och därför även bättre än kvinnliga attribut för att kvinnor inte var i lika framstående positioner som män? Finns det något rimligt i att tycka att kvinnor på grund av genetiken vill städa sina hem för att det vill bygga bo som fåglarna gör?

Sen kommer vi ju in på den största kriminella akten i kampanjen nämligen att det totalt underminerar transpersoner. Det underminerar, förlöjligar och förtrycker personer som identifierar sig själva som något annat utöver deras värld av svart och vitt. Det tar makten från personer som redan är utsatta i samhället och säger till dom hur det skall ha det och vad det är. Är det inte sjukt? Någon tar makten att bestämma över någon annan och hur den personen vet att den är. Vi vet ju alla bäst hurdana vi själva är, hur kan då någon annan tycka att det är rimligt att komma in och dikterar över vem du är?

Kära Finsk Ungdom, det finns ingen plats i denna värld för era bakåtsträvande åsikter i denna fråga. Ni har lyckats slå ner folk som redan har det svårt. Ni har lyckats att se på en fråga ur ett förenklat perspektiv av A och B.

Vi människor är sträva, vi människor är annorlunda och att då tycka att världen skulle vara bättre om vi skulle se den ”som den är” det vill säga svart och vit är att trycka ner redan förtryckta människor för att det är omständligt för dig att se världen ur en ny vinkel som inte är den gamla goda bekväma för dig. För det som redan har det obekvämt i för dig en bekväm värld är det naturligt att ifrågasätta den.

Tänker citera en kolumnist vars namn jag glömt som skrev i The Times: ” They are calling velcro leather but we all know it is too smooth to be real ”.

P.S Finsk Ungdoms ordförande Sebastian Tynkkynen kommenterar i kampanjen att i skolan är det ett problem att pojkar inte presterar lika bra som flickorna och att genom att erkänna skillnaderna mellan könen så skulle vi kunna få en bättre skolmiljö som är mer mångsidig. För Tynkkynen vill jag bara säga att feministisk perspektiv just gör det han strävar efter. Vi ger olika förutsättningar till pojkar och flickor just genom att uppfostra dom olika. Genom att ifrågasätta könsrollerna kan vi bryta det mönster och skapa en mångsidigare skola där alla kan få chansen att lära sig. Genom att ifrågasätta det gamla skapar vi nytt,  genom att förstärka gamla mallar skapar vi mer lidande.

Suck vad långt det blev. Men ack så nödvändigt.

En kommentar

  1. Kristian Grönqvist skriver:

    Det blev mycket på en gång. Låt oss redan från början differentiera mellan fakta och tyckande. Detta är det största problemet av alla. Det finns en relevant skillnad mellan könen rent biologiskt. Sedan länge. Hos alla djur. Det finns en skillnad på hormonell belastning hos alla individer. Hos de två könen. Alltifrån starkt skiljande egenskaper till starkt liknande mellan könens uttryck. Följer normalfördelningskurvan (Gauss). Alltså från starkt feminina kvinnor till starkt maskulina, med puckeln mittemellan. Samma sak med män. Inget nytt i det. Leder tex till att det kvinnliga landslaget i fotboll härbärgerar en större procentuell fördelning av maskulina kvinnor än genomsnittsbefolkningen. Ingen nyhet det heller. Sen finns en modern kontext som på rent sagovis hävdar att kvinnor är likadana som män. Vad skulle idén med två kön vara, om det gick lika bra med ett. Funderar Du aldrig på den komplicerade verklighet, som naturen via evolutionen har utvecklat under miljontals och åter miljontals år. Som Du bara med en knäpp på fingrarna skulle ändra på. Jag saknar det långsiktiga intellekt idag, som letar efter kausaliteter, utan att villkorslöst önskedrömma om en feministisk utopi, som bara existerar i de skygglappsförsedda feministernas enögda hjärnor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *