Ung vuxen berättar

Arbetsmarknaden

En bild av en lat och kräsen arbetslös person

18 feb , 2016, 15.33 Rebecka

 

Nu när jag ändå ser mig själv som en sorts kanin som hoppar mellan arbete och arbetslöshet tycker jag att vi borde diskutera hur arbetslösa och speciellt unga arbetslösa framställs.

Orden lat och kräsen dyker ofta upp när arbetslöshet diskuteras. Det är lätt att föreställa sig hur en person bara ligger hemma i soffan och får skylla sig själv för sin situation. Då finns det ju inget att ifrågasätta i systemet, felet ligger hos personen.

Jag har absolut legat på soffan och spenderat en hel jävla dag på YouTube och sett på hundratals klipp av katter. Men jag har också suttit flera dagar i sträck och skrivit ansökan efter ansökan, slipat på mitt CV, gått omkring stan och letat efter lappar på fönstren och arbetat i oändlighet frivilligt och fått minimalt betalt för tungt arbete för att förbättra mina chanser på arbetsmarknaden.

Men förstås är ju inte mitt liv något exempel som skall ses som en universal sanning som går att applicera på alla. Men samtidigt kan inte en bild på en stor grupp av människor målas upp som enkel för att det är bekvämt för folk. Inte i någon situation.

Men om vi ser på att vara kräsen så kan det finnas en liten sanning i det. Unga människor kanske är lite mer kräsna med jobb. Kanske vill vi göra något som vi kan vara stolta över, jobba för något som ger oss en känsla av prestation. Kanske vill vi ha bredare arbetsuppgifter och en frihet till att ta beslut och stå för dom besluten. Och kanske just dessa krav som vissa av oss ställer gör att folk målar upp oss alla som kräsna.

Kanske är det just kräsna människor som gör att förändring sker i hur vi lever och arbetar i vårt samhälle. Återstår att se.

Fast samtidigt är det ju skönt att bara ha ett jobb som bara är ett jobb och inget annat. Själv skall jag börja städa hotell och hålla i guidade tourer på stan för att överleva.

Men jag fortsätter att dagdrömma om att kunna överleva med att göra något som får mig att hoppa upp på morgonen istället för att masa.

Troligen skulle även delar av mitt morgonproblem lösas med mer sömn genom att inte fastna på YouTube och se på klipp av katter varje natt innan sovdags.

Dagens lärdom: Håll er borta från YouTube.

3 kommentarer

 1. Emily skriver:

  Hej jag skrev just ett inlägg om tips på hur du kan få anställningen du söker
  Du hittar inlägget här

  http://nouw.com/myemily/sa-far-du-jobbet-tipsen-du-behover-23236921

  Annars kan du kika in på bloggen
  Hoppas du hittar någonting som hjälper just dej <3

 2. Nanó skriver:

  Diggar din blogg Rebecka 🙂 Kommer ännu ihåg Sencha-teét du skickade mig! Och ja, ser absolut inte fram emot att på allvar börja leta jobb nästa år när jag studerat klart. Både jag och min kille har sprungit runt som yra höns och letat jobb men det är verkligen en bristvara i dagsläget.

  • Rebecka skriver:

   Tack, jag har ju läst din blogg alltid och forever, så bra! Ibland är jag lite sugen på att bara flytta till mamma och försöka bli en katt. Bara sova hela tiden och sno hennes mat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *