Ung vuxen berättar

Kulturskillnader

Christmas sweater – Varför?

10 Dec , 2015, 17.26 Rebecka

 

Vi har sen oktober fått vittna hur julen har smugit fram och nu sitter vi här 15 dagar innan julafton och förundrar oss över fenomenet ”Christmas sweater”.

Först såg vi några exemplar dyka upp i klädaffärerna redan i oktober och numera finns det massor av tröjor i olika former, färger, motiv och material. Vi tänkte att folk säkert hade en sådan tröja på sig på julafton för att skämma ut barnen eller på företagets julfest som skämt. Men vi förstod sen att folk faktiskt verkar gilla dessa Christmas sweaters och att det verkar vara någon tävling på gång med vems lyser mest och är fulast. Samtidigt har jag inte hittills hört någon faktiskt kalla tröjorna rakt ut fula, men det har kanske mer att göra med artighetskulturen.

Jag och Amanda diskuterade huruvida det vore något som skulle hända i fashion landet nr 1 nämligen Sverige. Vi kom fram till att det vore osannolikt att en liknande tradition skulle ta fäste i landet H&M.

Svensk jultröja

Svensk jultröja

Nåväl sen kom dagen Amanda fruktade nämligen någon bestämde sig att alla skulle ha en jultröja på sig på jobbet. Tack och lov skedde dagen på samma dag jag var ledig och jag tog bussen till hennes arbetsplats för att jag ”behövde” något och råkade samtidigt ha med mig kameran.

Amanda med hennes £5 tröja.

Amanda med hennes £5 tröja.

Jag ser absolut inte ner på folk som älskar dessa tröjor och kan faktiskt förstå lite funktionen kring dem, nämligen alla börjar skratta eller le när det ser tröjorna och det är ju något som är riktigt jäkla bra!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *