Ung vuxen berättar

Feminism,Finland

Normalt för kvinnor

27 Nov , 2015, 12.07 Rebecka

 

I och med våldtäktsfallet i Kempele har media exploderat med inlägg om våld mot kvinnor i Finland. För er som missat händelsen ( det vill säga nästan alla i Sverige ) handlar det alltså om en 14 år gammal flicka som blivit våldtagen och de misstänkta är två unga män från ett asylmottagande på samma ort.

Diskussionen om kvinnors rättigheter och våld mot kvinnor har varit svagare i Finland än i Sverige. Men våldet i Kempele har startat en diskussion som mest handlar om hur utländska män inte vet hur kvinnor behandlas i Finland. Diskussionen är alltså då ur mannens vinkel om kvinnor och hur deras kvinnor skall behandlas.

Våld mot kvinnor är vanligt i Finland. Det är inget mer med det. Sexuella trakasserier är vanligt och faktiskt normalt. Gränsen mellan vad som räknas som en trakasseri dras sällan av de som utsatts för de utan av andra.

” Men vad hade du på dig?”

”Överdriv inte! ”

Som om den värld och händelserna som skett kvinnor vore något roligt att beskriva och hitta på. Som dramat och anklagelserna och misstankarna en får vore roligt och kul för uppmärksamhetens skull. För i helvete det finns ingenting roligt med att bli tafsad på mot sin egen vilja och det finns ingenting roligt med våldtäkt.

För några veckor sedan gick jag på stan med en manlig kompis. En medelålders man gick förbi oss och stannade till när vi gick förbi. Min kompis tog i mig och sade: ” SÅG DU! Han bara stirrade på dig på det sättet! FY FAN! Och han slutade när jag såg på honom! ”. Till det svarade jag: ” Klart slutade han, du såg ju på honom ”. Jag märkte inte ens något alls men händelsen stannade kvar hos min vän och har satt lite hjul igång i hans tankevärld.

Hos min vän började hjulen först röra på sig när han sett något hända i verkligheten till en vän till honom. Kanske skulle hans reaktion inte varit så stark om jag bara återberättat händelsen för honom. Liknande sak sker i Kempele fallet. Något händer utanför ens bubbla men som händer hela tiden inne i den. Skillnaden är att det är ”en av dom” som gjort det och då blir reaktionen starkare. Men faktumet kvarstår att det är inget offer som hjälps med att stå och skrika att det är någon annans fel när det så uppenbart är ett utbrett problem från första början i hela landet och där attityderna måste ändras. En sån lite förändring kan ju vara att faktiskt inte alltid anta att kvinnorna bara hittar på utan att istället lyssna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *