Ung vuxen berättar

Nationalism,Politik,Skottland

Skotsk nationalism: Yes! eller No?

2 okt , 2015, 13.32 Rebecka

 
På första veckan fick vi se en demonstration för ett självständigt Skottland tåga förbi vårt fönster.

På första veckan fick vi se en demonstration för ett självständigt Skottland tåga förbi vårt fönster.

Orsaken till varför jag skriver om skotsk nationalism är på grund av de politiska klimatet vi har i Europa och på grund av politiska partiet SNP, det vill säga Scottish National Party. Förstås är inte skotsk nationalism lika med och bara SNP, men det är en sorts effekt av nationalistisk tänk. Det klingar även dåligt i öronen när ordet nationalism och politiskt parti nämns i samma mening. Vilket inte är bara på grund av Europas blodiga historia utan också på grund av dagens utveckling med nationalistiska partier som Sannfinländarna, Sverigedemokraterna och UKIP ( UK Independence Party ) samt flera andra.

Här kommer lite bakgrund om SNP som är baserat på det jag hittat från Wikipedia och SNPs hemsida. Grundad år 1934 har SNP alltid haft stöd från folket och sen 2007 har SNP varit med i regeringen. Skottland har självstyre och leds av skotska parlamentet som bestämmer över områden som logistik, ekonomi, hälsovård, utbildning samt annat som inte rör hela Stor-Britannien. Den politiska ledaren för hela cirkuset kallas First Minister och i dagsläget har SNP:s egna Nicola Sturgeon titeln.  

SNP identifierar sig som ett socialdemokratiskt och nationalistiskt parti. Det har värden som förnybar energi, rätten för samkönade att gifta sig, bekämpning av fattigdom, progressiv beskattning, pro EU och så vidare. Det har även en feministisk ving som påverkats av skotska nationalisten och feministiska ekonomen Ailsa McKay.

I dagens media kopplas ofta ordet nationalism tillsammans med extrem högern och idioter som i Finland klär sig i KKK-kläder.

Men även bortsett från median, har jag svårt att se något bra komma ut ur nationalism i dagens samhälle och därför är den skotska nationalismen något som är så väldigt konstigt för mig. Jag tycker att nationalism har gjort sitt och världen borde bara gå vidare och hantera effekterna av nationalism. Men av någon märklig anledning händer det inte och det bara växer i Skottland.

Är det då en dålig eller bra sak med skotsk nationalism? Separerar det folket eller enar det Skottland? Är det ett vapen som skapar en sämre värld eller något som kan föra oss närmare en lyckligare och mer jämställd värld? Är självständighet ett botemedel till en sjukdom eller bara något som skulle lindra en symptom? Är det bara ideologiskt eller är det bara praktiskt att Skottland skulle styra sig själv? Eller är det bara ett resultat av en dröm i historien om självständighet som blivit en del av Skottlands identitet och kulturarv som nu lyfts fram i och med all annan nationalism i Europa?

Jag har ingen aning men skall fortsätta undersöka fenomenet och se om jag skulle kunna svara på någon fråga nån dag. Men jag måste säga att jag är oändligt fascinerad av Skottland och den skotska nationalkänslan och att det kommer att komma mer texter om ämnet.

 

  

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *